torsdag 30 oktober 2014

Höst igen

Kortkort blogginlägg pga plenty stuff. Vill bara uppmana till samvetsgrant anammande av årstidskorrekt klädsel, då straffet för underlåtande av samma torde vara snorighet, nysningar med påföljande sängvistelse.

Kan våra skyltar så kan vi med!

onsdag 22 oktober 2014

Den resande


I augusti 2012 lämnade rymdsonden Voyager 1 solsystemet - då passerade farkosten gränsen där solens påverkan inte längre kan skiljas från effekter från övriga delar av rymden. Den hade då rest sedan september 1977.

Med sig har den - förutom mätinstrument och kommunikationsutrustning av olika slag - en skiva av guld. God gammaldags skivspelarteknik. Där finns det exempel på ljud från jorden - djurläten, språk, musik. Tanken var att om någon främmande civilisation skulle råka hitta sonden, så skulle de enkelt kunna resonera sig fram till de mekaniska principen bakom ljudinspelningarna, och kunna ta del av den mänskliga kulturen.

Carl Sagan var en drivande kraft bakom projektet, och var djupt involverad i att välja ut de ljud och musikstycken som skulle vara med. Någon föreslog att skivan skulle innehålla Bach, och enbart Bach.

Carl Sagan avvisade förslaget med att "That would be bragging."

Har ni möjlighet så slut era ögon, luta er tillbaka och lyssna. Det är väl värt det.

torsdag 16 oktober 2014

En liten melodi

Jag gillar musik. Eller, egentligen är ordet "gillar" aningen för svagt. Jag älskar musik. Inte alltid like mycket, och inte alla typer, men musik är viktigt för mig.

Jag spelar lite också. Typ glad amatör. Gitarr, tinwhistles, bas, lite bluesmunspel. Och sedan i somras också ukulele.

Den lilla fyrsträngiga saken är anspråkslös. Många tar den inte på allvar. Dem om det.

Det har blivit lite på modet senare tiden, detta med ukulele. Någonstans djupt där inne i mig sitter det en "jag vill vara UNIIIIIIK"-tonåring och skriker, men ärligt talat så har jag blivit för gammal att bry mig. Jag spelar ändå.

Det här lilla stycket är tillägnat mina tre underbara systrar, som jag inte sett på allt för lång tid.

torsdag 9 oktober 2014

Höst

Jämngrått och blött. Kylig morgonluft ritar andedräkten som flyktiga moln, och höstens horisontlösa regnfuktighet tjänar som en extra påminnelse om en nyss bortgången sommar.

Inte ens lövträdens eldighet klarar av trycket från den annalkande vintern, och där lågor verkade vaja för bara dagar sedan börjar nakna och sårbara grenar att titta fram.

Och samtidigt har vi den vidunderliga jordigheten i luften, löften om kantarellgul lycka i skogarna och mörkt blå bärfläckar på läpparna. En rik skörd från trädgården ska varma hungriga munnar under vintern.

Lager på lager. Aldrig entydigt, aldrig endimensionellt.

Visst, solen värmer fortfarande när den till och från tittar fram mellan regntyngda moln, men märker du hur din skugga ritas längre dag för dag, hur mörkret däri blir allt tätare?

Tur det finns bra musik.


onsdag 1 oktober 2014

Dikter - Trivsamheter


Långt
Avgasarna du vet?
Dom finns inte här.
Hade gärna pratat om trängseln.
Den finns inte här.
Det finns folk, människor.
Några kilometer mellan dom.
Kilometrarna? Dom finns här.
Rätt bra egentligen.
Kom gärna och hälsa på.
Det är långt.
Trevligt långt.

Smakopoetikon
Smakopoetikon.
Ord som smakar så som de låter.
Svenskan behöver något för den där hinnan, 
den som bildas på varm choklad.
Ta ett från norskan.
Du får av mig.

"Snerk".

Var så god.

Små
Vi är så oändligt små
att vi hela tiden drömmer om och uppfinner
något större